Artykuł partnera.
Zielona herbata jest produktem popularnym nie tylko w każdym domu, ale również i na świecie. Dlatego też, zawsze będzie ona dostępna w kawiarni. Dlaczego tak chętnie sięgamy po zieloną herbatę i jaki jest jej sekret?
Historia zielonej herbaty i proces produkcji
Historia zielonej herbaty rozpoczęła się w południowo-zachodnich Chinach. Co ciekawe, na początku żuto, lub jedzono liście zielonej herbaty. Często była też składnikiem wielu potraw. Następnie odkryto, że herbata może być parzona, a jej smak jest tak aromatyczny i wyjątkowy, że zagościł niemalże w każdym domu.
Produkcja tejże wyjątkowej herbaty opiera się głównie na tym, że dopiero co zerwane i świeże liście, podgrzewane są na głębokich patelniach, następnie liście są ręcznie zwijane. Ważne podkreślenia jest fakt, że cały proces prażenia liści w wysokiej temperaturze ma na celu uniknięcie oksydacji, czyli utleniania. Proces ten bowiem zachowuje zdrowotne substancje zielonej herbaty. Warto zaznaczyć, że niemalże każda zielona herbata produkowana jest nieco inaczej – zależy to bowiem od producenta, rejonu upraw, produktu końcowego. Dlatego też, japońska Sencha powstaje w zupełnie inaczej niż na przykład herbata Gunpowder (sprawdź na https://czasnaherbate.net/herbata/954-china-gunpowder.html). Różne procesy powstawania herbaty są znaczące dla smaków i aromatów, dlatego też smak zielonej herbaty jest tak różnorodny.
Właściwości zdrowotne zielonej herbaty
Zielona herbata nie tylko wykwintnie smakuje, ale również ma właściwości zdrowotne dla naszego organizmu i z tego względu jest tak często wybieranym produktem.
Warto jednak zaznaczyć, że zielona herbata nie jest lekarstwem, ma ona jedynie pozytywy wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu i oczyszczanie go z toksyn, dzięki bogatej zawartości polifenoli, przez co pozytywnie wpływa na zdrowie i kondycję skóry.
Zielona herbata ma przede wszystkim właściwości antyoksydacyjne i jest bogata w witaminy i mikroelementy, takie jak wapń, potas, cynk, miedź. Niemniej jednak, roślina ta pozytywnie wpływa:
- Poprawę funkcjonowania mózgu – zielona herbata również jest bogata w teinę, która stymuluje mózg i pobudza jego aktywność,
- Zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka – roślina ta jest źródłem przeciwutleniaczy, dzięki czemu jest zwiększona ochrona przed kontrolowanym wzrostem komórek w organizmie.
- Zmniejszenie ryzyka zachorowania na Alzheimera i Parkinsona – wpływ na to mają bioaktywne związku chemiczne,
- Hamowanie wirusów i bakterii – katechina w zielonej herbacie hamuje powstawanie wirusów i bakterii, które zwiększają próchnicę i inne problemy stomatologiczne.
- Metabolizm i odchudzanie – katechina w zielonej herbacie również przyspiesza redukcję tłuszczowych tkanek
- Stan dobrego samopoczucia, dodaje energii i uspokaja – wywar z zielonej herbaty, dzięki działaniu teiny i garbników świetnie pobudza, poprawia koncentrację i rozluźnia.