Menu

Zalety i wady gotowania wody w czajniku szklanym

24 marca 2022 - Wnętrza
Zalety i wady gotowania wody w czajniku szklanym

Artykuł partnera.

Czajnik elektryczny jest podstawowym wyposażeniem gospodarstwa domowego i przede wszystkim musi być funkcjonalny. Wiele osób zwraca jednak także uwagę na efektowny wygląd sprzętów kuchennych oraz wpływ na zdrowie materiałów, z których są one wykonane. To dlatego szklane czajniki elektryczne cieszą się coraz większą popularnością – mają wyjątkowy dizajn, a ich obudowa nie wchodzi w niekorzystne reakcje z wrzącą wodą.

Czasem można spotkać się z opinią, że czajniki ze szklanymi obudowami są nietrwałe, a wręcz niebezpieczne w użyciu. Obawy te wiążą się ze stereotypowym wyobrażeniem o kruchości i niskiej odporności szkła, jednak w tym wypadku mija się to całkowicie z prawdą. W elektrycznych urządzeniach kuchennych wykorzystuje się zupełnie inny materiał niż ten, z którego wykonane są szyby czy szklanki.

Zwykłe szkło pęka szybko pod wpływem wrzącej wody, dlatego nikt rozsądny nie gotuje zupy w szklanej misce – mówi specjalista ze sklepu internetowego Porcelana24, który oprócz szlachetnej ceramiki oferuje także wysokiej jakości sprzęt kuchenny. – Obudowa czajników wykonana jest natomiast ze specjalnego szkła borokrzemowego, z którego wytwarza się również np. naczynia żaroodporne. Domieszka boru powoduje, że ma ono bardzo niski współczynnik rozszerzalności i praktycznie nie reaguje na skoki temperatury. Można je przełożyć z zamrażarki do gorącego piekarnika i nie pęknie. Jest także bardzo odporne na zwykłe uszkodzenia i to samo można powiedzieć o wykonanych z niego czajnikach, które są bardzo wytrzymałe. Służą niezawodnie przez długie lata.

Szklane czajniki w nowoczesnej kuchni

Czajniki ze szklaną obudową cieszą się powodzeniem zwłaszcza u osób, które urządzają kuchnie w stylu nowoczesnym. Dobrze prezentują się w sąsiedztwie ceramicznych płyt kuchennych i elementów o metalicznych powierzchniach – zlewach, obudowach lodówek czy innych detalach ozdobnych. Świetnie wyglądają zwłaszcza podczas gotowania, jeśli są wyposażone w oświetlenie ledowe – gotująca się woda uwalniająca pęcherzyki powietrza tworzy wewnątrz efektowny spektakl przykuwający uwagę. Godne polecania są także szklane zaparzacze przeznaczone do współpracy z płytami indukcyjnymi czy czajniki stawiane na zwykłych płytach elektrycznych wykonane ze szkła żaroodpornego np. niemieckiej firmy Trendglas Jena Ldt.

Z transparentnością urządzenia jest jednak związana jego podstawowa wada. Szkło powoduje, że dokładnie widać na nim każde zabrudzenie, a zwłaszcza osadzający się na ściankach kamień. To problem zwłaszcza w mieszkaniach, do których doprowadzana jest woda twarda bogata w związki wapnia i magnezu. Podczas gotowania pierwiastki te przekształcają się one w węglany i jako biały nalot osiadają na ściankach. Właśnie ten nieestetyczny osad nazywany jest kamieniem. Trudno go usunąć mechanicznie, np. przecierając gąbką.

Na szczęście są inne skuteczne metody czyszczenia, które pozwalają w prosty sposób utrzymać nienaganny wygląd szklanych czajników. Można zastosować specjalny preparat do mycia dostępny w sklepach z artykułami gospodarstwa domowego. Należy wtedy postępować zgodnie z instrukcją opisaną na saszetkach. Można zastosować także rozwiązania bardziej ekologiczne np. gotowanie roztworu octu (w proporcjach 1:1 z wodą), kwasku cytrynowego lub soku z cytryny. Każde z tych rozwiązań powoduje, że szkło z obudowy czajnika staje się idealnie przezroczyste.

Zdrowa i smaczna woda po gotowaniu w szklanym czajniku

Szklane czajniki elektryczne bardzo cenią osoby przywiązujące znaczenie do zdrowego trybu życia. Obudowy tych urządzeń nie wchodzą w reakcję z wodą podczas gotowania i nie przenoszą do niej żadnych mikrocząsteczek. Nie można tego powiedzieć np. o czajnikach plastikowych. Ponieważ szkło jest bardzo wytrzymałe, więc nie kruszy się i nie można go zarysować, a przez to nie tworzą się na nim warunki ułatwiające rozwój mikroorganizmów. A ponieważ łatwo widać przez nie zabrudzenia czy osiadający kamień, to skłania to właścicieli, aby utrzymywać wyposażenie kuchni w nieskazitelnej czystości. Stosując transparentne urządzenia pokazuje się gościom, że woda w przygotowanych napojach gorących spełnia najwyższe wymagania smakowe i higieniczne.

W zasadzie w elektrycznych czajnikach szklanych montuje się wyłącznie grzałki płaskie, które także sprzyjają utrzymaniu wnętrza urządzenia w czystości. Pod tym względem są zdecydowanie lepsze od tych, które mają w środku grzałki spiralne. Z równego dna zdecydowanie prościej usuwa się kamień niż z elementów poskręcanych. Płaskie nagrzewacze sprzyjają także szybszemu zaparzaniu wody.

Efektowne dodatki

W nowoczesnych czajnikach ze szklaną obudową często dostępne są także dodatkowe funkcje. Można rozjaśniać wodę w czasie gotowania światłem ledowym na różne kolory. Niekiedy montowane są w nich także termostaty, które umożliwiają podgrzewanie zawartości do wybranej temperatury. Niestandardowe wyposażenie ma jednak wpływ na cenę urządzenia, które mogą być nieco wyższe od tych, które nie mają takich udogodnień.

O czajnikach tego typu trzeba powiedzieć także, że są cięższe od tych wykonanych z innych materiałów np. plastików. Nie przeszkadza to jednak w sprawnym wykonywaniu prac kuchennych. Należy także uważać przy ich obsłudze – ścianki nagrzewają się do wysokich temperatur.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.