Menu

Top 7 owoców idealnych na dżemy i konfitury

13 października 2021 - Lifestyle
Top 7 owoców idealnych na dżemy i konfitury

Konfitury i dżem można stworzyć praktycznie z każdego owocu. Przeważnie robi się je na słodko. Bardziej wyszukane sposoby to przetwarzanie warzyw. W takich przypadkach o smaku decyduje ilość dodanego cukru lub innych przypraw. Zanim jednak zacznie się szukać alternatywy dla słodkich owoców, trzeba zrobić odpowiedni zapas słoiczków dżemów i konfitur, które umilą zimowe poranki i wieczory. Z jakich owoców najczęściej robi się przetwory?

Jaka jest różnica między dżemem a konfiturą?

Dżem robi się z owoców i cukru. Może to być cukier żelujący, jednak prawdziwi smakosze polecają tradycyjne sposoby bez dodatku chemii. To właśnie cukier jest tym produktem, który konserwuje owoce. Im jest go więcej, tym dżem gęstszy i trwalszy. Są różne proporcie cukru i owoców w dżemie, ale w warunkach domowych zazwyczaj polega się na własnych upodobaniach. Dżem gotuje się raz, a owoce mogą być rozdrobnione. Gęstości dodają mu zawarte w nich pektyny.

Konfitury to również owoce z cukrem, jednak sposób wytwarzania jest nieco odmienny. Na konfitury używa się całych owoców lub połówek w przypadku, gdy są one duże. Owoce smaży się w gęstym, cukrowym syropie i odstawia, aby wystygły. Czynność należy powtórzyć 2 lub 3 razy, by owoce dobrze nasiąknęły cukrem i pozostały całe.

Które owoce są najlepsze na dżemy i konfitury?

Na dżemy i konfitury najlepsze są owoce z własnych upraw, gdzie w sadzonki i nasiona ogrodnicy zaopatrują się w takich miejscach, jak Gospodarstwo Rolne Karolina Wyrzykowska Szkółka Drzew i Krzewów. Tylko wtedy osiąga się sukces zarówno w uprawie, jak i w jakości owoców.

Niekwestionowaną królową dżemów i konfitur w Polsce jest truskawka. Jest ona naszym owocem eksportowym i na miejscu jest przez wszystkich uwielbiana. Co prawda można ją jeść na świeżo tylko latem przez kilka tygodni, jednak między innymi z tego powodu istnieje niezliczona liczba przepisów na przetwory z niej zrobione.

Drugie miejsce wśród owoców na przetwory zajmują jabłka. Niezliczone ilości odmian i ogromna zawartość witamin pozwalają robić z nich zarówno smaczne dżemy, jak i konfitury.

Innym popularnym owocem na dżemy i konfitury jest śliwka. Konfitura śliwkowa to prawdziwy przysmak.

W takich samych superlatywach można mówić o wiśniach. Przetwory z nich często są przysmakiem samym w sobie. Niejednokrotnie konfitura wiśniowa potrafi skutecznie osłodzić ciemną i smutną zimę, gdzie wszyscy tęsknią za światłem słonecznym. Innymi, nie mniej smacznymi owocami na słodkie przetwory są maliny, morele i gruszki.

Jedna myśl nt. „Top 7 owoców idealnych na dżemy i konfitury

Owocowa Gośka

Uwielbiam konfitury z jabłek. To mój ulubiony owo i co roku właśnie z jabłek robię najwięcej przetworów 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.