Menu

Panciotti – włoskie pierożki z przegrzebkami i krewetkami. Przysmak grzechu wart?

17 września 2021 - Lifestyle
Panciotti – włoskie pierożki z przegrzebkami i krewetkami. Przysmak grzechu wart?

Włoska kuchnia cieszy się niesamowitą popularnością. Świadczy o tym, chociażby fakt, jak wielu jest fanów pizzy i ile dyskusji toczy się na temat dodatków do niej. Ale kuchnia włoska to coś więcej niż okrągły placek, sos pomidorowy i ciągnący się ser. Jest ona pełna innych przysmaków, często mało znanych. Jednym z nich są pierożki panciotti. Czym się one charakteryzują i co warto do nich dodać? Czytaj dalej, aby się tego dowiedzieć.

Co to jest panciotti?

Wiele potraw określa się mianem włoskich pierożków. Najpopularniejsze z nich to na przykład ravioli i tortellini, jednak rodzajów jest więcej. Poszczególne typy pierożków różnią się od siebie między innymi formą, recepturą ciasta oraz nadzieniem. Jednym z nich są panciotti, które robi się ze specjalnej mąki oraz jaj. Kluczowe są odpowiednie proporcje, ale niebagatelne znaczenie ma również nadzienie. Panciotti podaje się z przegrzebkami  (zwanymi również małżami Świętego Jakuba) oraz z krewetkami. Takie danie można zjeść na przykład w Pizzerii Bazylia. W Polsce owoców morza nie je się zbyt często, co tylko dodaje potrawie wyjątkowości. W połączeniu z umiejętnie przygotowanym sosem i uważnie dobranymi przyprawami można osiągnąć niepowtarzalne walory smakowe. Fanom włoskiej kuchni z pewnością przypadną do gustu tak przyrządzone panciotti.

Fenomen włoskiej kuchni

Z pewnością bardzo wiele osób podałoby kuchnię włoską jako swoją ulubioną. Pizze i makarony cieszą się największą popularnością, ale ten kraj z Półwyspu Apenińskiego ma o wiele więcej do zaoferowania. Fenomen kuchni włoskiej na pewno polega między innymi na tym, że jedzenie jest niezwykle aromatyczne. Kucharze wiedzą, że apetyczne potrawy to nie tylko smak, ale również zapach, dlatego dodają do dań dużo przypraw. Włosi są specjalistami od pizzy, makaronów i pierożków różnego rodzaju, w tym panciotti. Urzekające w ich kuchni jest również przywiązanie do tradycji. Włosi lubią sprawdzone receptury stosowane od lat. W Polsce przepisy te są często modyfikowane, tak aby trafić w gusta tutejszych klientów, ale zdecydowanie warto zadbać o to, aby podstawą przygotowywanych potraw były składniki wysokiej jakości. Mowa zarówno o mące, serze, jajach, jak i tak często używanych przyprawach czy dodawanych do dań owocach morza. Tylko w ten sposób można zadbać o zadowolenie gości i sprawić, aby choć przez chwilę poczuli się jak w ogródku jednej z włoskich restauracji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.