Makaron orkiszowy uchodzi za jeden ze zdrowszych, a dzieje się tak, gdyż wytwarzany jest ze świeżo zmielonych ziaren orkiszu, które zawierają dużą ilość błonnika. Charakteryzuje się on także lekko orzechowym smakiem i stanowi idealne połączenie z innymi produktami. Z poniższego artykułu dowiesz się, jakie odmiany makaronu orkiszowego można obecnie dostać i czym się wyróżniają. Życzymy udanej lektury.
Jakie odmiany makaronu orkiszowego można dostać na rynku?
Obecnie w sklepach dostępny jest szeroki wybór makaronu orkiszowego. Jednym z chętniej wybieranych jego odmian jest makaron 5- jajeczny w formie świderek. Doskonale nadaje się on, jako dodatek do mięs lub ryb. W swym składzie zawiera jaja i mąkę orkiszową typu 750, dzięki czemu jest bogaty w witaminy i pełnowartościowe białko. Równie popularny jest makaron orkiszowy w formie nitek, który idealnie pasuje do zup i potraw kuchni azjatyckiej.
Koleją odmianą makaronu orkiszowego jest makaron bezjajeczny. Również występuje on w formie świderek i długich nitek, jednak jest przygotowywany bez dodatku jaj. Dlatego też polecany jest osobom mającym alergię na jajka, które chcą do swojej diety włączyć zdrowy makaron orkiszowy. Obecnie można także dostać makaron w postaci wstążek i łazanek, które również można łączyć z innymi dodatkami.
Szukając wysokiej jakości makaronu orkiszowego, warto wybrać usługi sprawdzonej firmy. Jedną z nich jest firma Diogra, która zajmuje się produkcją i sprzedażą zdrowych produktów orkiszowych. Co więcej, oferuje ona makarony orkiszowe bez dodatku soli i sztucznych barwników, co sprawia, że produkty są całkowicie naturalne i ekologiczne.
Dlaczego warto spożywać różne odmiany makaronu orkiszowego?
Makaron orkiszowy jest wytwarzany z dwóch odmian orkiszu: Schwabenkorn oraz Oberkulmer Rotkorn. Świeżo zmielone ziarna orkiszu zawierają dużo błonnika i witamin, które mają korzystny wpływ na zdrowie. Ponadto jest też bogaty w witaminę A, D oraz witaminy z grupy B, które dodatkowo regulują pracę układu pokarmowego i krwionośnego oraz wspomagają pracę mózgu. Co więcej, spożywanie makaronu orkiszowego dodaje energii i zapewnia doskonałe walory smakowe.
Makaron orkiszowy w swym składzie posiada także wiele minerałów, takich jak: żelazo, fosfor, selen i cynk. Ich obecność ma dobry wpływ na jakość krwi, wygląd skóry, włosów i paznokci. Wszelkie składniki zawarte w makaronie wytworzonym z orkiszu mogą obniżyć cholesterol oraz wspomóc koncentrację i przyspieszyć przemianę materii.
Jedna myśl nt. „Odmiany makaronu orkiszowego”
Uwielbiam makaron orkiszowy, wybieram ten bez jajek, bo mam na nie alergie.