Menu

Na czym polega różnica między lunchem a obiadem?

15 września 2021 - Rozrywka
Na czym polega różnica między lunchem a obiadem?

Chociaż często podkreśla się rolę śniadania w diecie człowieka, to nie jest ono najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia – a przynajmniej nie dla Polaka. Największy nacisk kładziemy na obiad, który odznacza się nie tylko obfitością potraw, ale i kulturą ich jedzenia: nierzadko jest to okazja do spędzenia czasu z bliskimi. „Zachodni” lunch różni się od niego w obu tych kwestiach.

Oferty lunchowe widniejące na stronach i w menu najlepszych restauracji kuszą promocyjnymi cenami i wygodą przyrządzonego już posiłku. Nie musimy martwić się o pudełko z jedzeniem, które zostało w lodówce, gdy rankiem pospiesznie wychodziliśmy z mieszkania do biura – po drodze można minąć wiele lokali, gdzie warto będzie coś zamówić w pobliżu pory obiadowej. Polski „lunch” różni się zatem nieco od jego „zachodniej” wersji właśnie pod względem wagi, jaką przykładamy do posiłku i poniekąd godziny, kiedy go spożywamy.

Najlepsza restauracja – taka, która serwuje obiad jako lunch? 

Według ogólnie przyjętej definicji lunch jest lekkim posiłkiem, który je się np. podczas przerwy w pracy lub w szkole o godzinie 12 bądź 13. Normalnie nie towarzyszą mu zupy czy przystawki, składa się jedynie z dania głównego. Tradycja „lunchowa” ma swoje źródło w tym, że kraje zachodnie większą wagę przykładają do kolacji (po ang. dinner) spożywanej po powrocie wszystkich członków rodziny do domu. To właśnie ostatnia potrawa, jaką je się w końcu dnia jest najbardziej sycąca i celebrowana, stąd zwyczaj pokazywany także na filmach – zapraszania kogoś na wieczorny „obiad” do najlepszych restauracji.

Polskie kolacje przyjmują charakter „zachodniego” lunchu: powinny być lekkie i szybkie. Dużo większe znaczenie przypisuje się obiadowi, który ma miejsce około godziny 14 (zwykle do 16). To posiłek wzmacniający nas w trakcie długiego dnia, a co za tym idzie dostarczający więcej kalorii. Krajowa wersja lunchu z reguły łączy obie opisane tradycje: z jednej strony zapewnia właściwą ilość energii, z drugiej nie obciąża organizmu w środku dnia. Najlepsze lokale (takie, jak N108 Restaurant&More z Poznania) zdają sobie z potrzeb gości, dlatego dostosowują do tego swoje oferty.

Pora lunchowa w restauracjach 

Lokale, które zapewniają zniżki w porze lunchowej ograniczają je zwykle konkretnymi ramami godzinowymi. Obiad (nawet w najlepszej restauracji) najczęściej przyjmuje postać jednej lub dwóch określonych pozycji z menu bądź stanowi odrębną propozycję, zmieniającą się wraz z dniem tygodnia (stałą bądź zależną od decyzji kucharza). Oferta obowiązuje zazwyczaj między godziną 13 a 15.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.