Menu

Które owoce mają najwięcej witamin

19 marca 2019 - Zdrowie
Które owoce mają najwięcej witamin

Idealny owoc, dla jednych jabłko dla innych to będzie owoc poznania. Jakie owoce jeść najczęściej, aby dostarczać witamin i minerałów. Odpowiadam od razu – najlepiej świeże.

Świeże owoce – co to znaczy

O ile nie zrywamy owocu z drzewa to ciężko nam określić na ile on jest świeży. Cokolwiek by nie robić nie mamy pewności. Cytrusy są spryskiwane woskami i fungicydami, to samo dzieje się z wieloma innymi, przechowywanymi w chłodniach owocami. Co w takim wypadku jeść, aby nie spożywać nadmiernej chemii?

Gdzie kupimy dobre owoce

Smaczne i pozbawione oprysków owoce kupimy na bazarze u sprawdzonego sprzedawcy. Możemy się zaopatrzyć w nie w gospodarstwach ekologicznych. Jeśli mamy nawet niewielki ogródek możemy posadzić sobie krzewy i drzewa owocowe. Do skrzynki na balkonie warto wsadzić truskawki zamiast pelargonii. To wszystko pod warunkiem, że nie mieszkamy przy ruchliwej ulicy.

Jakie wybierać owoce?

Owoce różnią się między sobą chociażby smakiem, kolorem, ale też składnikami.

Ciemne antocyjany

W ciemnych owocach, jak borówka amerykańska czy jeżyna, znajdziemy pożądane antocyjany, witaminę C, B, E i K. To nie są jedyne prozdrowotne właściwości tych owoców. Z liści jeżyny przygotowuje się zdrowy napar działający łagodząco na wzdęcia, a także obniża poziom glukozy we krwi. Nadaje się również do pielęgnacji skóry.

Lubimy czerwony kolor

Owoce róży

pixabay.com

Czerwony przyciąga nasz wzrok jak magnes opiłki żelaza. Oczywiście nie bez powodu. Barwa ta nam na wstępie sygnalizuje, że mamy przed sobą bogactwo beta-carotenów, z których produkujemy witaminę A. Z czerwonych owoców wybieramy krajowe. Zapomnianym, ale powoli wracające do łask są owoce róży, które zawierają najwięcej witamin. Jednak nadają się głównie do robienia przetworów. Za to do jedzenia na świeżo warto zwrócić uwagę na maliny, które zawierają witaminę C, PP, B1, B2, B6 oraz E.

Równie dużo składników mają truskawki, które jednak musimy wybierać z rozwagą, najlepiej niepłukane. Warto szukać owoców z ekologicznych upraw oraz niepryskanych, od małych producentów. Zawierają mniej chemii, która jest dla naszego zdrowia niekorzystna. Ewentualnie posadzić sobie w ogrodzie o ile mamy taką możliwość kilka krzewów owocowych. Taka róża jadalna da nam nie tylko wartościowe owoce, ale też jej kwiaty będą zdobić ogród przez całe praktycznie lato. Sadzonki tej odmiany dostaniemy na https://www.podkarpackiesady.pl/roze-rabatowe/227-roza-rabatowa-jadalna-rosa-rogusa-.html.

Owoce prosto z drzewa

Jeśli zerwiemy gruszkę prosto z drzewa, malinę z krzewu, a truskawkę złapiemy za szypułkę to jedyna sytuacja której jesteśmy pewni, że owoce są świeże. Jak myślicie ile poleży jabłko zanim zacznie się rozkładać? Otóż zależy to od odmiany, nawożenia, pogody, chorób, gleby na jakiej rośnie jabłoń etc. Część odmian, szczególnie starych drzew owocowych jest podatna na ugniatanie i długie transporty im nie służą.

Witaminy

Odbiegliśmy trochę od tematu, którym są witaminy. Każdy owoc ma inny chemicznie skład. To on decyduje o jego wyglądzie, a także zawartości poszczególnych witamin. Dlatego jedzenie kolorowych potraw ma swoje dobre strony, wzmacnia apetyt, pobudza wydzielanie soków trawiennych, śliny. Przy okazji dostarczając różnorodnych składników.

Zdrowy owoc

Pojęcie zdrowego owocu jest cokolwiek błędne. Gdyż każdy owoc, który nie truje jest w założeniu dobry do jedzenia. W takim też kontekście odczytujemy to określenie. Natomiast zdrowe owoce z punktu widzenia producenta to owoce pozbawione objawów pleśni czy innej choroby. I teraz przechodzimy do ważnej kwestii jaką jest chemiczna ochrona owoców, która znów ma wpływ na organizm konsumenta.

Monokulturowa uprawa wymaga oprysków. Piękny, pozbawiony jakichkolwiek uszkodzeń owoc, do tego w przystępnej cenie, raczej był pryskany. Jeśli znacie owoce z działki niepryskane, to wiecie co to uszkodzenie od robaka etc. Zrywane jako niedojrzałe czy rosnące w tunelach, też mają inny skład od swoich kuzynów dojrzewających na słońcu. Dlatego nie bójmy się próbować owoców z uszkodzoną skórką, a robaka zawsze możemy wykroić z naszego jabłka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.