
Ciężko wyobrazić sobie budowę domu bez użycia zaprawy murarskiej. Mimo, że zajmuje ona niewiele ponad 7% całej konstrukcji muru, to warto poświęcić więcej czasu na zapoznanie się ze sposobem jej przygotowania, a także rodzajami zapraw murarskich. Większa świadomość na temat jej zastosowania pozwoli lepiej dobrać mieszankę do naszych potrzeb.
Zastosowanie zapraw
Dostępne na rynku zaprawy mają szerokie zastosowanie w budownictwie. Przede wszystkim mogą służyć jako spoiwo łączące do budowy ścian, ale również do wykonania posadzki w domu, do osadzania w gruncie elementów konstrukcyjnych czy do zewnętrznej i wewnętrznej ochrony muru. Rodzaj zaprawy wybiera się ze względów na jej przeznaczenie, a także mając na uwadze używane materiały, które ma łączyć zaprawa.
Rodzaje zapraw murarskich
Na rynku spotkać można kilka rodzajów zapraw murarskich – podstawowy podział wyróżnia je ze względu na skład chemiczny, z którego się składają. Należą do nich:
- zaprawa cementowa – stosowane w miejscach narażonych na działanie wody, ale również łączy się nią elementy konstrukcji muru, osadza w nich stalowe elementy oraz stosuje przy wylewce posadzki.
- zaprawa wapienna – do wyrobienia tej zaprawy potrzebne będą: piasek, woda oraz wapno lub ciasto wapienne. Zaprawa ta charakteryzuje się długim okresem twardnienia, dzięki czemu chętnie wykorzystywana jest na zewnątrz, do tynkowania.
- zaprawa cementowo – wapienna – to najpopularniejszy rodzaj zaprawy murarskiej. Zaprawy te są bardzo łatwo urabialne, wytrzymałe, a przy tym ich czas wiązania jest bardzo krótki. Dzieli się je na pięć klas: M1, M2, M5, M10 i M20. Klasy te określają orientacyjną zawartość poszczególnych składników w 1m3 zaprawy – wybór konkretnej klasy powinien być zgodny z zaleceniami architekta zapisanymi w projekcie.
- zaprawa gipsowa – trudna do samodzielnego wyrobienia, dlatego często dodaje się do niej wapno. Nie nadaje się do stosowania w miejscach narażonych na działanie wilgoci.
- zaprawa gliniana – obecnie rzadko stosowana. Wcześniej używana była do murowania pieców ze względu na swoją odporność przed wysokimi temperaturami.
Jak przygotować zaprawę murarską?
O tym, jakie parametry użytkowe oraz jakiej jakości będzie zaprawa, decyduje przede wszystkim to, w jakich proporcjach została użyte poszczególne składniki. W przypadku najczęściej stosowanych zapraw, czyli cementowych i cementowo-wapiennych, producenci umieszczają informację na opakowaniach przedstawiając użyte proporcje.
I tak zakupić możemy między innymi zaprawę murarską 1:4 (jedno objętość cementu, cztery objętości piasku), 1:5, 1:3, 1:1,5, ale również 1:2:9, co oznacza jedną objętość cementu, dwie objętości wapna i dziewięć objętości piasku. Żeby otrzymać gotową do użycia zaprawę należy dodać tyle wody, aby powstała gęsta konsystencja, umożliwiająca murowanie.
Jaka zaprawa murarska będzie więc najlepsza? Przede wszystkim musi być ona dopasowana do naszych wymagań i potrzeb. Niezwykle ważnym elementem każdej zaprawy jest jej wytrzymałość, która określana jest parametrem M – im wyższa wartość, tym zaprawa jest wytrzymalsza.