Menu

Z czego wynika popularność mięsa drobiowego?

21 grudnia 2021 - Lifestyle
Z czego wynika popularność mięsa drobiowego?

Mięso drobiowe jest niezwykle cenione i od wielu lat obecne na polskich stołach. Cieszy się uznaniem konsumentów ze względu na swoje wartości odżywcze i dietetyczne. Często uznawane jest za zdrowszą i mniej kaloryczną alternatywę dla wieprzowiny. Sięgają po nie osoby aktywne fizycznie i zwolennicy lekkostrawnej kuchni. Do drobiu powszechnie zaliczamy mięso kury, kaczki i indyka, ale także bardziej egzotycznego ptactwa np. strusia czy perliczki.

Właściwości odżywcze drobiu

Za popularność mięsa drobiowego odpowiadają w dużej mierze jego właściwości odżywcze, m.in. duża zawartość wysoko przyswajalnego białka, dzięki czemu jest często obecne w diecie sportowców. Stanowi ono również doskonałe źródło witamin i mikroelementów, dotyczy to przede wszystkim witamin z grupy B, cynku, potasu i magnezu, które pozytywnie wpływają na układ nerwowy i odpornościowy oraz spowalniają procesy starzenia. Mięso drobiowe, szczególnie z indyka, charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu, która nie przekracza zwykle 10%. Ponadto tłuszcz koncentruje się głównie pod skórą zwierzęcia, dzięki czemu łatwo jest oddzielić go od mięsa. Drób można jeść kilka razy w miesiącu, a więc znacznie częściej niż każde mięso czerwone.

Właściwości smakowe oraz dostępność mięsa drobiowego

Kolejną zaletą drobiu, która sprawia, że jest to mięso cieszące się zaufaniem konsumentów, są jego właściwości smakowe oraz kruchość. Nie jest ono wymagające w produkcji, co przekłada się także na jego niezbyt wysoką cenę w porównaniu do wołowiny czy dziczyzny. Warto jednak szukać producentów, takich jak masarnia Herold, dbająca o jakość mięsa drobiowego oraz jego przetworów i współpracująca z hodowcami, którzy nie stosują antybiotyków oraz hormonów mających negatywny wpływ na jakość mięsa.

Mnogość zastosowań mięsa drobiowego w kuchni

Mięso drobiowe uznawane jest za bardzo uniwersalne i mające zastosowanie w wielu kuchniach świata, ponieważ można je podawać na różne sposoby. Doskonale nadaje się do pieczenia, smażenia oraz duszenia i nie traci swoich właściwości w wyniku obróbki termicznej. Dobrze komponuje się z tradycyjnymi dodatkami takimi jak ziemniaki oraz inne warzywa, ale też bardziej egzotycznymi jak ryż, kasze oraz owoce. Podawane jest często z różnego rodzaju farszami wzbogacającymi jego smak lub jako samodzielne danie. Pasują do niego również rozmaite sosy. Stanowi także bazę do gotowania zup oraz aromatycznych bulionów. Z mięsa drobiowego stworzyć można prosty posiłek, ale także bardziej wyszukane, wykwintne danie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.