Menu

Opakowania stosowane w cukiernictwie

29 lipca 2022 - Usługi
Opakowania stosowane w cukiernictwie

Słodkie wyroby, takie jak torty, ciasta, czekoladki i praliny, towarzyszą specjalnym okazjom. Z tego powodu wymagają szczególnej oprawy – opakowań nie tylko wytrzymałych, utrzymujących kształt, ale też estetycznych i łatwo personalizowanych. Te warunki spełniają tekturowe opakowania na wyroby cukiernicze. Czym się charakteryzują? Jakie ich rodzaje są dostępne?

Z jakich rodzajów tektury powstają opakowania stosowane w cukiernictwie?

Wyroby cukiernicze mają różne rozmiary, masę, kształty i stopień wytrzymałości mechanicznej oraz termicznej. Z tego powodu nie ma jednego uniwersalnego opakowania na tego typu artykuły. Niezależnie jednak od tego, jaki materiał zostanie użyty i jaką formę przybierze opakowanie, zawsze musi być spełniony jeden warunek: wysoka estetyka.

Opakowania stosowane w cukiernictwie wykonuje się najczęściej z tektury. W zależności od tego, ile ważą słodkości i jak są duże, a także co zawierają, stosuje się kilka rodzajów tektury:

Największą popularnością cieszą się opakowania z tektury litej, ponieważ zapewniają dobre proporcje między lekkością, a wytrzymałością. Najczęściej z tektury litej wykonywane są opakowania do ciast i tortów. Tektura falista wykorzystywana jest do produkcji m.in. tacek i skrzynek do ciast. Tektura mikrofali wyróżnia się dużą sztywnością i odpornością na zgniatanie. Bardzo ważne jest, by opakowania miały atesty poświadczające, że mogą mieć kontakt z żywnością.

Rodzaje opakowań cukierniczych z tektury

Ile rodzajów wyrobów cukierniczych, tyle opakowań. Torty urodzinowe, weselne i inne są pakowane najczęściej w pudełka z klapkami lub pokrywami. Mogą one mieć kształt walca, prostopadłościanu i inne. Zależy to m.in. od formy tortu, ale też sposobu transportu. Sprawdzają się tu zarówno tektury lite, jak i faliste. Te drugie są sztywniejsze, zapewniają większe bezpieczeństwo nawet w przypadku dużych i ciężkich wyrobów.

Małe kruche ciasteczka często można kupić w tekturowych opakowaniach zbiorczych owiniętych w folię, która chroni je przed rozsypaniem. Opakowanie bez klapy umożliwia atrakcyjną ekspozycję towaru w sklepie, ułatwia częste sięganie po produkt i sprawia, że każdy klient może się przyjrzeć ciastkom, nabrać apetytu i wybrać swoje ulubione. Opakowania cukiernicze przygotowywane indywidualnie mogą być doskonałą pamiątką, uzupełnieniem zestawu wręczanego na święta lub ważną okoliczność. Tu sprawdzają się małe i bardzo sztywne opakowania z tektury falistej, często wyposażone w uchwyt. Szeroki asortyment różnego rodzaju opakowań, które doskonale sprawdzą się w cukiernictwie oferuje m.in. producent opakowań tekturowych Euro Karton. Można mieć pewność, że nawet dziecko nie uszkodzi pudełka, zniesie ono podróż w torebce czy plecaku, zawartość będzie nienaruszona, a opakowanie będzie prezentować się atrakcyjnie niezależnie od tego, co będzie się z nim działo między wręczeniem podarku a jedzeniem tego, co jest w środku.

Wszystkie wyżej wymienione opakowania mogą być personalizowane i brandowane przy pomocy nadruków. To zwiększa ich wizualną atrakcyjność i sprawia, że logo cukierni zapada w pamięć. Można też dostosować opakowanie do okazji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.