Menu

Okoń morski i dorsz atlantycki

29 października 2021 - Zdrowie
Okoń morski i dorsz atlantycki

Dorsz niegdyś był uznawany za najtańszą i najmniej docenianą rybę, dzisiaj jest on dużo bardziej wykwintny i chętnie serwowany. Z kolei okoń to gatunek ryby, która ma bardzo duże znaczenie kulturowe. Ryba pływa przy dnie i przede wszystkim preferuje płytkie wody. Warto zapoznać się z najważniejszymi informacjami na temat, jednego i drugiego gatunku.

Dorsz atlantycki – co warto wiedzieć?

Dorsz atlantycki, czyli wątłusz to ryba, którą łowi się głównie na północy Atlantyku. Warto zaznaczyć, że jest on spotykany także w Bałtyku. Jego mięso jest bardzo delikatne i charakteryzuje się jasno – kremową.

Dorsz jest bardzo lekko strawny. Jest to ryba niskokaloryczna, a jego mięso jest niezwykle chude. Zawiera też stosunkowo niewiele cholesterolu oraz wartościowe białka, które są bardzo łatwo przyswajalne. 

Dorsz to także źródło witaminy z grupy B z dużym naciskiem na witaminę B12 oraz takich minerałów jak magnez czy fosfor. Powinny po niego sięgać przede wszystkim osoby, które cierpią na nadwagę oraz cukrzycę, a także mające podwyższony cholesterol.

Warto także zaznaczyć, że dorsz posiada stosunkowo mało ości. Dlatego tak często jest on obecny na polskich stołach. Najlepiej smakuje pieczony, przyrządzany na parze lub grillowany. Nie zaleca się go smażyć na głębokim tłuszczu, ponieważ w trakcie tego procesu traci kwasy omega – 3.

Okoń morski

Okoń morski jest bardzo smaczny i delikatny. Ma także wyjątkowo soczyste mięso, które łatwo oddziela się od ości. Bardzo dobrze, nadaje się do smażenia i grillowania. Jest to bardzo popularna ryba przede wszystkim w kuchni śródziemnomorskiej. Oprócz niebywałych walorów smakowych, wyróżnia się też bardzo dobrymi właściwościami odżywczymi.

Okoń to przede wszystkim bogate źródło białka, które jest bardzo łatwo przyswajalne dla organizmu, a także lizyny, która jest konieczna, aby utrzymać dobrą kondycję kości oraz mięśni. Jak inne ryby morskie, okoń to także prawdziwa skarbnica kwasów tłuszczowych. Spożywając go regularni, można przywrócić równowagę hormonalną, a także przyspieszyć proces oczyszczania organizmu z toksyn i ustabilizować ciśnienie tętnicze. Okoń to także jedno z najbogatszych źródeł selenu, który chroni komórki przed działaniem wolnych rodników. 

Propozycje podania ryb

Okoń morski wyróżnia się bardzo delikatnym i soczystym mięsem. Łatwo oddziela się go od ości, dlatego jest wdzięcznym produktem spożywczym. Nie rozpada się także w trakcie obróbki, więc nadaje się do grillowania, smażenia, czy pieczenia na parze. Można go upiec, uprzednio panierując w gruboziarnistej soli i mieszance ziół takich jak bazylia czy szałwia. Okoń dobrze się sprawdza także, gdy się go podaje z owocami cytrusowymi. Warto go grillować z plastrami cytryny czy skórką z pomarańczy.

Z kolei dorsz świetnie smakuje z frytkami, kapustą i innymi dodatkami tego typu.

Jedna myśl nt. „Okoń morski i dorsz atlantycki

Marcysia

Uwielbiam dania rybne, ale tych ryb nigdy nie jadłam. Musze je koniecznie spróbować 😉

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.