Menu

Garnki z powłoką – niezbędne w każdej kuchni

19 stycznia 2022 - Lifestyle
Garnki z powłoką – niezbędne w każdej kuchni

Artykuł sponsorowany.

Garnki należą do najważniejszych elementów wyposażenia kuchni. Ich wybór w dużej mierze przekłada się na komfort gotowania oraz jakość potraw. W ofercie sklepu Praktyczny Dom znajdziemy garnki wykonane z różnego rodzaju materiałów. Przed zakupem warto więc porównać zalety i wady każdego z nich.

Garnki należą do najważniejszych elementów wyposażenia kuchni. Ich wybór w dużej mierze przekłada się na komfort gotowania oraz jakość potraw. W ofercie sklepu Praktyczny Dom znajdziemy garnki wykonane z różnego rodzaju materiałów. Przed zakupem warto więc porównać zalety i wady każdego z nich.

Większość z nas wybiera garnki z powłoką nieprzywierającą. Taki wybór nie powinien raczej nikogo dziwić. Powłoka przede wszystkim zapobiega przywieraniu potraw. Dzięki temu, jedzenie się nie przypala, a umycie garnka jest znacznie prostsze. Powłoka umożliwia też przygotowywanie potraw na mniejszej ilości tłuszczu. Dania są więc znacznie lżejsze i zdrowsze.

Warto jednak pamiętać, że powłoka powłoce nierówna. Naszym pierwszym skojarzeniem zazwyczaj są garnki aluminiowe z powłoką teflonową. Tego typu naczynia są lekkie i tanie. Bardzo ważne jest jednak, żeby żywność nie weszła w kontakt z aluminium. Nie można więc stosować metalowych akcesoriów kuchennych, które mogą spowodować zarysowanie i uszkodzenie powłoki teflonowej.

Teflon coraz częściej zastępuje się powłoką granitową lub marmurową. Wzbogacenie powłoki miałem kamiennym sprawia, że jest znacznie twardsza i bardziej odporna na uszkodzenia, a jednocześnie ma wszystkie zalety teflonu. Warto też wspomnieć, że garnek nagrzewa się podobnie do kamienia. Oznacza to, że zatrzymuje ciepło na długo i równomiernie je oddaje. Powłoki marmurowe i granitowe są znacznie wytrzymalsze od stosowanych dawniej powłok ceramicznych. Zdecydowanie są to produkty godne uwagi.

Garnki bez powłoki – czy warto je kupować?

W ofercie sklepu Praktyczny Dom znajdziemy również garnki, które nie posiadają powłoki nieprzywierającej. Są wykonane z materiałów, które nie wchodzą w reakcje z żywnością i nie powodują przywierania potraw, dlatego nie ma potrzeby powlekania powierzchni garnka. Do tego typu produktów należą garnki ze stali nierdzewnej. Są bardzo odporne na zarysowania. Nie sprawiają również trudności podczas mycia, ponieważ żywność nie przywiera. Dużym plusem stali nierdzewnej jest fakt, że nie wchodzi w reakcje z żywnością. Wykonane z niej garnki pozwalają na przyrządzanie potraw z użyciem niewielkiej ilości wody lub tłuszczu.

Alternatywą dla garnków stalowych są naczynia żeliwne. Wyróżniają się trwałością i bezpieczeństwem użytkowania. Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że są dość ciężkie. Garnki żeliwne najlepiej sprawdzają się podczas przygotowywania gulaszów, duszonych mięs i innego rodzaju dań jednogarnkowych.

Wybór najlepszych garnków jest oczywiście kwestią indywidualnych preferencji. W każdej kuchni powinno się jednak znaleźć przynajmniej kilka naczyń z powłoką nieprzywierającą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.