Menu

Czy garnki emaliowane są zdrowe?

1 lutego 2021 - Wnętrza

Być może wiesz, że zestawy kuchenne z powłoką zapobiegającą przywieraniu zawierają substancje poli- i perfluoroalkilowe, które mogą uwalniać się podczas gotowania i potencjalnie powodować problemy zdrowotne. Ale czy naczynia emaliowane, mogą być podobnie groźne? Najpewniej nie, jeśli jednak emalia na Twoich garnkach i patelniach zaczęła pękać, lepiej je wymienić.

Jak powstają emaliowane naczynia kuchenne?

Do tworzenia naczyń emaliowanych firmy używają podstawy z żelaza, stali lub aluminium i pokrywają ją emalią porcelanową. Do produkcji nie używa się poli- lub perfluoroalkilowych chemikaliów i są one przyjazne dla środowiska. Powstałe garnki i patelnie są bardzo odporne na zużycie; dobry emaliowany garnek, może przetrwać całe życie. Są łatwe w czyszczeniu, mogą być używane w wysokich temperaturach (do 450 stopni Celsjusza) i są odporne na kwaśne potrawy, takie jak pomidory.

Główne zalety płynące z wykorzystania emalii:

Co dzieje się w przypadku przegrzania?

Jeśli przegrzejesz patelnię pokrytą teflonem, może wydzielać toksyczne opary. Natomiast chemikalia w emaliowanych naczyniach ceramicznych nie rozkładają się w wysokich temperaturach, co czyni je bezpiecznym wyborem do gotowania. Wiele emaliowanych garnków i patelni jest specjalnie zaprojektowanych do gotowania zarówno na kuchence, jak i wewnątrz piekarnika, co czyni je dobrym wyborem do różnych przepisów.

Ołów w garnkach emaliowanych

Tańsze naczynia emaliowane, pochodzące z krajów o mniej restrykcyjnych przepisach, mogą zawierać ołów lub kadm w powłoce. Nie powinno to jednak stanowić problemu przy zakupie produktów od najbardziej renomowanych producentów. Ponieważ wszystkie firmy sprzedające swoją zastawę w Polsce są zobowiązane, aby produkty były wolne od ołowiu i kadmu, ryzyko narażenia się na toksyny jest bardzo niskie.

Pęknięcia w naczyniach emaliowanych

Powłoka ceramiczna na emaliowanym garnku może pęknąć, jeśli zostanie wystawiony na nagłą, wysoką zmianę temperatury, zostanie upuszczony lub zostaną użyte na nim metalowe przybory, które mogą zostawić zadrapania na jego powierzchni. Jeśli wnętrze naczynia pęka lub odpryskuje, niebezpieczeństwem nie jest materiał podstawowy (którym jest zwykle żelazo, aluminium lub stal); istnieje znaczne ryzyko, że ceramika wbije się w żywność. Jeśli chcesz zaryzykować użycie pękniętej patelni lub garnka, dokładnie pokryj odsłonięte żelazo olejem, aby nie rdzewiało. Jednak należy pamiętać, że wiele firm produkujących dobrej jakości garnki posiada dożywotnią gwarancję na swoje produkty. W przypadku pęknięcia emalii na patelni warto sprawdzić, czy można wymienić wyszczerbione naczynie na nowy model.

Jak chronić swoją ceramikę?

Aby zachować wysoką jakość ceramicznych naczyń kuchennych, zastosuj kilka prostych środków ostrożności. Zaleca się używanie do garnka wyłącznie plastikowych, drewnianych, silikonowych lub nylonowych przyborów. Aby utrzymać go w czystości, myj go ręcznie przy użyciu łagodnego detergentu i unikaj wełny stalowej lub zmywaków do szorowania. Uważaj też, aby nie poddawać go zbyt szybkiej zmianie temperatury z wysokiej na niską – na przykład umieszczając go w zlewie po gotowaniu i polewając go zimną wodą, zanim zdąży ostygnąć.

Przeczytaj więcej na temat garnków emaliowanych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.