Rośliny bobowate, zwane także motylkowatymi, to rodzina roślin z klasy dwuliściennych. Liczy około 700 rodzajów i blisko 18 tysięcy gatunków. Rośliny bobowate uprawiane są jako rośliny pastewne, jadalne oraz dostarczające surowca do przemysłu spożywczego. Można je podzielić na dwie duże grupy: rośliny bobowate grubonasienne i rośliny bobowate drobnonasienne.
Rośliny bobowate grubonasienne
Rośliny bobowate grubonasienne to wszystkim dobrze znane rośliny strączkowe. Charakteryzują się dużymi nasionami i są uprawiane zarówno w celach spożywczych (wykorzystywane są jako pożywienie przez człowieka), jak też paszowych. Jak wszystkie rośliny bobowate współżyją z bakteriami brodawkowymi, wiążąc wolny azot, poprawiając w ten sposób żyzność i właściwości fizyczne gleby. Dzięki temu są często stosowane jako przedplon.
W klimacie umiarkowanym uprawiane są takie rośliny strączkowe jadalne, jak groch zwyczajny, fasola zwykła, bób, ciecierzyca pospolita czy soja. W klimacie tropikalnym są to między innymi fasola azuki czy mungo oraz orzacha podziemna, znana szerzej jako orzech ziemny. Rośliny strączkowe jadalne są po zbożach drugim pod względem ważności źródłem pożywienia dla człowieka. Wyróżniają się przede wszystkim dużą zawartością białka. Są często stosowane jako zamiennik mięsa w diecie.
Do roślin strączkowych pastewnych uprawianych przez człowieka zaliczają się między innymi łubiny (biały, żółty, wąskolistny, trwały), bobik, peluszka, wyka kosmata (ozima) i siewna (jara) czy seradela pastewna. Podobnie jak strączkowe rośliny jadalne charakteryzują się one wysoką zawartością białka, dzięki czemu stanowią wartościowe pożywienie dla zwierząt. Podawane są w postaci zielonki, siana, sianokiszonki i kiszonki.
Rośliny bobowate drobnonasienne
Drugą grupę roślin bobowatych stanowią rośliny bobowate drobnonasienne. Jak potwierdzają pracownicy sklepu Małopolskiej Hodowli Roślin, cechują się one mocno rozbudowanym systemem korzeniowym, co umożliwia im penetrowanie głębszych warstw gleby i pozyskiwanie składników odżywczych niedostępnych dla innych roślin. Podobnie jak rośliny bobowate grubonasienne żyją w symbiozie z bakteriami brodawkowymi, które dostarczają im azotu.
Rośliny bobowate drobnonasienne są wykorzystywane przez człowieka jako rośliny pastewne. Najlepiej znanymi przedstawicielami tej grupy są koniczyny. W celach paszowych uprawiane są koniczyna biała, łąkowa (czerwona), krwistoczerwona czy perska. Ponadto do roślin bobowatych drobnonasiennych zaliczane są seradela, lucerna siewna i mieszańcowa, komonica, esparceta czy nostrzyk biały oraz żółty.