Artykuł sponsorowany.
Tort to jeden z najważniejszych elementów przyjęcia weselnego. Aby okazał się strzałem w dziesiątkę i zachwycił wszystkich biesiadników, musi sprostać paru ważnym wymogom. Trzeba bowiem pamiętać, że jest przygotowywany na wyjątkową okoliczność.
Dobry skład i smak
Najlepszy tort weselny to przede wszystkim smaczny tort, który zadowoli podniebienia państwa młodych i zaproszonych przez nich gości. Oczywiście każdy ma własne preferencje co do smaku, niemniej warto zdecydować się na jedno z klasycznych rozwiązań. Od wielu już sezonów z mody nie wychodzą torty śmietankowe, owocowe, czekoladowe, orzechowe i waniliowe. Do wybranego smaku należy dopasować odpowiedni biszkopt – ciemny lub jasny. Nie tylko jednak smak się liczy, ale i skład tortu. Piekarnia Grzybki przykłada ogromną wagę do jakości składników, z których wykonuje torty na zamówienie – Mokotów to jedna z jej lokalizacji w Warszawie, gdzie można osobiście złożyć stosowne zamówienie. Pojawia się tu ważna uwaga: jeśli któryś z gości ma uczulenie na jakiś składnik, trzeba o tym koniecznie poinformować pracowników cukierni.
Odpowiednia wielkość
Pod względem wielkości tort musi być adekwatny do liczby uczestników przyjęcia weselnego. Cukiernie stosują rozmaite przeliczniki, ale ogólnie przyjmuje się zasadę, że każda osoba powinna dostać jeden kawałek. Właśnie z tego powodu cukiernie przyjmujące zamówienia na torty weselne wymagają informacji o liczbie gości. Wypada tu jeszcze przypomnieć, że wielkość i waga tortu zależą też od jego rodzaju, np. torty owocowe są lżejsze od śmietanowych.
Efektowny wygląd
Na weselu serwowanych jest wiele ciast – tort powinien zdecydowanie wyróżniać się na ich tle. Obecnie torty weselne są dekorowane na rozmaite sposoby, np. figurkami przedstawiającymi młodą parę, literami z inicjałami świeżo upieczonych małżonków czy kwiatami (z masy cukrowej lub świeżymi). W kwestii wyglądu tortu warto skonsultować się z pracownikami cukierni, którzy są świetnie obeznani w najnowszych trendach w branży weselnej.
Jedna myśl nt. „3 cechy dobrego tortu weselnego”
Torty na weselu są pyszne, chyba nigdy nie jadłam niedobrego tortu na weselu – a byłam na prawdę wielu weselach w życiu 😀